Sunday, April 13, 2014

Amy Winehouse. Idolul generatiei noastre

   O declaratie din 2008 a artistei soca si tousi a ramas neluata in seama... Pana pe 23 iulie 2011, cand cateva persoane si-au amintit-o plini de uimire: "Vreau sa mor la 27 de ani, ca idolii mei". Si astfel a reusit sa intre in celebrul Club27, alaturi de Jim Morrison, Janis Joplin, Curt Kobain, Jimmy Hendrix si altii.


   Amy Winehouse a ramas in istoria culturii universale atat prin vocea si prin melodiile sale, cat si prin stilul sau de viata, dramatic si controversat. "Love is a losing game" este titlul unei melodii care a anticipat destinul ei, care trece dincolo de acordurile soul, stil muzical despre care numerosi critici au spus ca a fost readus la viata de cantareata britanica.



   Cat despre viata sa... Amy Winehouse este un adevarat "rockstar": sex, drug, rock'n roll. Toate l-au avut ca sursa de inspiratie pe cel caruia Amy i-a dedicat opera si existenta-Blake Civil-Fielder. Aceste lucruri si-au lasat amprenta asupra imaginii sale, care in scurt timp a devenit una iconica.



   Daca la inceputul carierei, pe vremea cand se putea lauda cu statutul de ilustra necunoscuta, Amy era o femeie "normala", durdulie, cu un stil vestimentar stangaci, o incercare aproape nereusita de a obtine un efect de "vulpita", dupa inceputul relatiei cu Civil-Fielder, Amy s-a afisat intr-o noua ipostaza: aproape anorexica si un nou stil, ce amintea puternic de The Ronettes, un grup de fete american din anii 1960.


   Elementele care au atras atentia asupra imaginii ei, implicit asupra personalitatii, au fost celebrul coc a la anii `60 si machiajul ce depase cu mult "cat eyes" sau "Cleopatra". Amy Winehouse nu a resuscitat doar un stil muzical, ci o intreaga cultura a anilor `60, atat de apreciata in zilele noastre: Pin-up.





   Pe corpul artistei existau numeroase tatuaje infatisand fete pin-up, inimioare si alte motive tipice barbatilor ce isi petreceau timpul in berariile americane din acea perioada: nume, potcoave, ancore etc. Nefiind pasionata de moda, vestimentatia ei se rezuma la cateva perechi de jeans skinny (blue, black, gray), pantaloni scurti din denim, cateva tricouri polo, fuste stramte scurte, pulovere luate parca din garderoba bunicii (sutienul-obligatoriu la vedere) si, surpriza, adevarati balerini (i.e.achizitionati din magazine speciale pentru balerine), care rareori au fost surprinsi "de noi", aspectul lor fiind de obicei unul prafuit. Pantofii si bijuteriile pe care le purta erau vadit ieftine, asemenea gentilor, carora de obicei le lipseau manerele sau care erau inlocuite cu simple port-farduri. Un accesoriu esential era tigara. Intre hainele de strada si cele de scena nu au existat diferente.







   Nici aparitiile de pe covorul rosu nu presupuneau mai mult efort. Rochii scurte, pantofi cu toc, plic si... Blake. Insa revelatia a venit odata cu videoclipul "Back to Black", care infatiseaza o Amy Winehouse eleganta, inconjurata de un ambient select sau de limuzine pe aleile unui cimitir. Prin rochia conica neagra, pantofii cu platforma (Louboutin de data aceasta) si prin manusile negre de piele, Amy a dobandit o nota de noblete ce amintea de vedetele hollywoodiene de odinioara.



   Daca hainelor nu le acorda o deosebita atentie, Amy Winehouse nu a uitat niciodata de machiaj... cel putin nu de obicei. Tusul negru si rujul rosu erau obligatorii. Nici unghiile nu erau neglijate: manichiura, de obicei, cu lac rosu, era inspirata tot din anii `60 (marginea exterioara a unghiei rotunjita si semiluna neacoperita de lac).



   Ultima parte a vietii cantereti a fost tumultoasa, aspectul ei redand fidel ratacirea interioara. La un moment dat, a renuntat la mesele negre, lungi, drepte, tunzandu-si parul si vopsindu-l blond, pentru a incerca un look a la Marilyn Monroe.


   Erorile lui Amy Winehouse au fost uitate, astazi fiind considerata idolul generatiei noastre. Imaginea ei nu i-a lasat indiferenti pe designeri. Inca din timpul vietii, Amy a fost protagonista unei linii vestimentare inspirata de stilul ei "nestilat", semnata de Fred Perry. Revista Vogue i-a acordat un tribut, realizand un pictorial si o expozitie "In Memoriam".



Surse foto: CelebrityGossip.net, terryrichardson.com
Amy Winehouse Tribute-video

No comments:

Post a Comment